“SIFIR BİR” DİZİSİ’NE YOUTUBE KULLANICISI GÖZÜYLE BAKMAK: YOUTUBE YORUMLARININ DİJİTAL ANALİZİ

Author :  

Year-Number: 2021-51
Yayımlanma Tarihi: 2021-04-06 14:51:42.0
Language : Türkçe
Konu : İletişim Çalışmaları
Number of pages: 112-124
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

2016 yılında YouTube’da web dizisi olarak yayımlanmaya başlayan “Sıfır Bir – Bir Zamanlar Adana’da” 10 bölümün ardından büyük bir izleyici kitlesine sahip olarak, internet yayın platformlarından teklifler aldı. Bir suç dizisi olarak bilinmesiyle birlikte dizinin çekim için gerçek bir mekanı, Adana’nın bir mahallesini seçmesi, amatör oyuncularla ve gerçeklik, suç, adalet, toplumsal sorunlar gibi kavramları hikayesine yedirerek harmanlaması, kendi izleyici kitlesini oluşturmasında önemli unsurlardır. YouTube’da yayınlanan fragmanlarının izlenme sayıları milyonları aşan dizi, videolarına gelen yorumlar bakımından da dikkat çekicidir. İzleyici hikayeyi, senaryoyu, oyunculukları, mekanı, olayları sahne sahne inceleyerek geribildirimde bulunmaktadır. Bu çalışma, Sıfır Bir’in izleyici tarafından alımlanmasında dijital bir video paylaşım platformu olarak YouTube’un rolünü, dizinin izleyici üzerinde yarattığı kimlik ve mekan algısının nasıl yeniden üretildiğini tematik analiz yöntemi ile ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Nitel bir araştırma yöntemi olarak tematik analiz bu çalışma kapsamında dijital araçlar kullanılarak, bilgisayar destekli gerçekleştirilmiştir. Wordtree, Webometrics ve Gephi araçları bu amaçla kullanılmıştır.

Keywords

Abstract

Gathered a huge fan audience after its first airing in 2016 on YouTube, the web series “Sıfır Bir – Bir Zamanlar Adana’da” received offers from internet televisions at the end of its 10th episode. Widely known as a crime drama, the series built a successful strategy of addressing social matters and issues by selecting a real neighborhood in Adana province as the setting, as well as combining notions such as reality, crime, justice in its story, supported by amateur acting. Watched by millions on YouTube, trailers of the series stand out as they also attract YouTube users tos hare their opinions through comments. The audience examine the plot, the script, the acting, the setting, and the events frame by frame, in order to give feedback. This paper aimed to explain YouTube’s effect as a digital video sharing platform in audience reception, as well as to explain how perceptions of identity and location are constructed of “Sıfır Bir”. Thematic analysis, as a qualitative analysis technique is used within the scope of this paper through tools such as Wordtree, Webometrics, and Gephi.

Keywords


  • Avraham, Eli. 2004. “Media Strategies for Improving an Unfavorable City Image.” Cities 21(6): 471-479.

  • Avraham, Eli. 2000. “Cities and Their News Media Images.” Cities 17(5): 363-370.

  • Brown, Darrin, Sharon Lauricella, Aziz Douai ve Arshia Zaidi. 2012. “Consuming Television Crime Drama: A Uses and Gratifications Approach.” American Communication Journal 14(1): 47-60.

  • Dowler, Kenneth. 2003. “Media Consumption and Public Attitudes Toward Crime and Justice.” Journal of Criminal Justice and Popular Culture 10(2): 109-126.

  • Gartner, David ve Philip Kotler. 2004. “How Can a Place Correct a Negative Image?” Place Branding Vol 1(1), 50-57.

  • Güven, Ahmet. 2017. “Bir İnternet Dizisi Değerlendirmesi: Sıfır Bir’de Şiddet ve Gerçeklik.” Marmara İletişim Dergisi Sayı 28: 149-152.

  • Khan, M. Laeeq. 2017. “Social media engagement: What motivates user participation and consumption on YouTube?” Computers in Human Behavior 66: 236-247.

  • Kırık, Ali Murat ve Sabri Çelebioğlu. 2019. “Türkiye’de Yeni Medya ve TV Etkileşimi Bağlamında Değişen Dizi Anlayışı: Sıfır Bir Bir Zamanlar Adana’da Örneği.” Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 31: 517-562.

  • Kim, Jin. 2012. “The institutionalization of YouTube: From user-generated content to professionally generated content.” Media, Culture & Society 34(1): 53-67.

  • Lam, Anita. 2013. Making Crime Television: Producing Entertaining Representations of Crime for Television Broadcast. Oxon: Routledge.

  • Monaghan, Whitney. 2017. “Starting From…Now and the web series to television crossover: an online revolution?” Media International Australia 00(0): 1-10.

  • Madden, Amy, Ian Ruthven ve David McMenemy. 2013. “A classification scheme for content analyses of YouTube video comments. Journal of Documentation.” 69(5): 693-714.

  • Sandal, Ersin Kaya. 2008. “Sosyo-Ekonomik Temelli Kültür Coğrafyası Açısından Bir İnceleme: Adana Örneği.” Coğrafi Bilimler Dergisi 6(1): 53-67.

  • Smith, Andrew. 2005. “Conceptualizing City Image Change: The Re-Imaging of Barcelona.” Tourism Geographies 7(4): 398-423.

  • Van Dijk, Jose. 2013. The Culture of Connectivity: A Critical History of Social Media. Oxford: Oxford University Press.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics